Актуално

На събор в кв. Обеля

За мен беше изключително изживяване да присъствам на събора на квартал „Обеля“, който традиционно се провежда всяка година на 28 август (празникът Голяма Богородица по стар стил).
„Обеля“ е от онези софийски квартали със собствена атмосфера, където хората се чувстват като общност. Затова и по-трудно се примиряват с безобразията, които се извършват пред очите им.
„Това ли е европската канализация?!“, попита ме още на входа на квартала бившата учителка Людмила Стефчева. Хората са съфинансирали със собствени средства реализиращият се европроект за доизграждане на ВиК мрежата. От домакинствата са събирани между 1200 и 1500 лв. за изграждане на канализационни шахти на домовете им с обяснението, че досега съществуващите са били „незаконни“. Жителите на квартала недоумяват как хем съоръженията им са били незаконни, хем в продължение на години са заплащали такси за отвеждане на канализационните води. А средствата за изграждане на новите съоръжения са събирани от тях без да се издават финансови документи за извършената „услуга“.
След подмяната на канализацията, основната улица на квартала е асфалтирана, но без обезопасяване срещу висока скорост на преминаващите автомобили, което тревожи хората. Голяма част от останалите улици са разкопани, прашни, без пътни настилки и с разхвърляни повсеместно парчета от тръби. Обелчани не желаят да продължават да живеят в такава обстановка. В квартала има проблеми и със сигурността, сподели Ивайло Виденов, в чийто фамилен дом гостувахме.
Местните жители повдигнаха още въпроса за „жалостното състояние“ на намиращия се в съседство гробищен парк „Бакърена фабрика“, където липсва елементарно благоустройство. А пред паркинга на метростанция „Обеля“ ни показаха нефункционално кръстовище със забранен ляв завой, което шофьорите наричат „хранилка“ за глоби. Чухме и притесненията на хората от ж.к. „Обеля“ от презастрояването на междублоковите пространства.
Заедно с кандидата за кмет на район „Връбница“ Венера Калева, с председателя на БСП–София Иван Таков и с председателя на районната организация във Връбница Станислав Младенов ще окажем пълно съдействие на обелчани в стремежа им за прозрачност и справедливост в разходването на обществените средства. Защото София е за всички!
Въпреки това – на празник, като на празник! Благодаря на обелчани и на танцьорите от фондация „Татковина“ за топлото посрещане и неповторима атмосфера!