Актуално

Интервю пред БНТ1: Преди 8 години и половина влязох в сградата на „Подкрепа“ като икономист, а си тръгвам и като синдикалист

Пред БНТ потвърдих, че от днес не съм служител на КТ „Подкрепа“. Разделихме се по инициатива на г-н Димитър Манолов. Благодаря му, че това се случи днес, а не вчера на рождения ми ден!
Днес си давам сметка, че преди 8 години и половина влязох в сградата на „Подкрепа“ като икономист, а си тръгвам и като синдикалист. Впрочем синдикализмът не е професия, а призвание, което при мен ще остане до живот. Оставам и член на КТ „Подкрепа“.
Ще отстоявам редица каузи, за които сме се борили, и през Столична община. Ще търся решение на проблеми, които не сме могли да решим само в качеството ни на синдикалисти.
Сигурна съм, че изборът ми за кмет ще стимулира създаването на синдикални секции и сключването на колективни трудови договори в повече сектори на софийската икономика, включително във всички общински предприятия. Гаранция за това е участието в листата за общински съветници и на синдикалисти.
Заедно с моя екип разработваме например идеята при конкурсите за обществени поръчки на Столична община да се дават допълнителни точки на компании, които имат сключен КТД с работещите в тях. Това означава гаранции, че работниците не са в сивата икономика, че са до голяма степен защитени и че работодателят не изсмуква цялата печалба за себе си. Защото за никого не е тайна, че дори при големи инфраструктурни проекти в София често изпълнението се прави от верига от подизпълнители, в края на която стоят работници, наети „на парче“. Понякога те не разполагат дори с трудови договори, камо ли да разчитат на колективен трудов договор и други гаранции за защита на техния труд и интерес. Смятам, че такива решения ще са в интерес на всички софиянци с изключение на няколко тлъсти „котараци“, които се облагодетелстват от подобни поръчки.
В края на 18-годишното управление на ГЕРБ равносметката е, че градът е превърнат в пазар и на сергията е извадено всичко – от водоснабдяването и сметопочистването до редица социални дейности. Приватизирани – явно или скрито, са и почти всички обществени услуги, в които общината трябва да е ключов фактор. Нали и самата дума община произлиза от „общност“, а не от „бащиния“. Смятам, че г-жа Йорданка Фандъкова трябваше да разтури този базар, а не в редица случаи да застава на тезгяха.