Актуално

Интервю пред БНТ1: В Столичния общинския съвет няма да подкрепяме партии, а политики

В Столичния общинския съвет няма да подкрепяме партии, а политики. Ако имаме допирни точки с наши опоненти по теми от полза за гражданите, няма да бъдем самоцелна опозиция.
Г-н Терзиев казал, че градът имал нужда от добър стопанин (не за първи път, впрочем, чувам мои тези от неговата уста). Но добър стопанин можеш да бъдеш само когато имаш какво да стопанисваш. В този смисъл съм готова да го подкрепя, ако работи за запазване и увеличаване на общинската собственост, ако провежда общинска жилищна политика и ако се обяви за връщане на основни комунални дейности в общински ръце. Само така ще може да се докаже като добър стопанин, а не като добър одитор или счетоводител примерно.
Няма как обаче да разчита на нашата подкрепа, ако смята да конфискува празни жилища, каквито идеи се чуха от неговия екип. Само ще вметна, че ако аз бях предложила нещо подобно, то веднага щеше да бъде заклеймено като „връщане на комунизма“ и още на следващия ден щяхме да видим „спонтанни“ протести.
Да, ще поздравя г-н Терзиев като кмет, ако съдът счете, че това е изборният резултат. Ние използваме една съвсем демократична законова процедура по оспорване на втория тур заради множеството сигнали за нередности, които получаваме. Но съм сигурна, че при такава разлика, ако бяха на наше място, част от опонентите ни щяха да се замислят не за демократични процедури, а за майдани.
Демократична процедура е и внесеното в парламента искане за вот на недоверие към кабинета. Все пак, ако вносителите от „Възраждане“ действително искаха да се сложи край на правителството на Сглобката, вотът на недоверие можеше да бъде спечелен още миналата неделя пред урните в София. За съжаление, лидерът на тази партия даде всичко от себе си това да не се случи…