Актуално

Демографската криза е национален проблем, но общините също имат своите отговорности за решаването му

Демографската криза е национален проблем, но общините също имат своите отговорности за решаването му. Конкретно за столицата най-належащите мерки са две. Първо – детски градини и ясли за всички деца. За много родители главоболията с намиране на места в детските заведения е сериозен възпиращ фактор пред раждането на още едно дете. Второ - възраждане на общинската жилищна политика, тъй като липсата на самостоятелен дом е сред най-големите проблеми за едно младо семейство.
Това заявих в изказването си пред конференцията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, организирана от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
Конкретно за жилищния проблем имаме следните парадокси: населението дори на София намалява, но апетитът за ново строителство продължава да расте. Около една трета от жилищният фонд на града е празен, а млади семейства без собствено жилище плащат огромни спрямо доходите си наеми. При самотните майки често това са половината от разполагаемите им средства.
Причината е, че градът (а и страната като цяло) се управлява като пазарна диктатура. Жилищата са стока, от която се печели, а не място, в което се живее. Тук виждаме отразени и други проблеми: сивата икономика, корупцията, емиграцията… Огромен дял от свободните пари отиват за инвестиране в жилища и имоти. Приходът от наем за много хора вече замества пенсията, защото конкретният човек не се е осигурявал или е работил на „сиво“. Икономисти предупреждават, че такова развитие рано или късно ще образува строителен балон, който ще се спука. Преди това обаче ще бъдат унищожени зелени площи, междублоковите пространства, обществена инфраструктура и пр., защото безкрайното строителство на нови жилищни сгради ще ги е „изяло“.
Решението е жилищна политика. Наличието на значителен общински жилищен фонд е в състояние да бъде регулатор на наемите, както е във Виена и в редица други европейски столици. Колкото до строителния бизнес, в който наистина са заети много български граждани, той може да бъде стимулиран да санира съществуващи сгради. И без това санирането в София изостава, за разлика от други градове.
Нуждаем се от решения, от които печели цялото общество.
Защото София е за всички!
Видео с цялото изказване:
Фотография Теодор Ангелов.