Актуално

Софийската филхармония стачкува

Софийската филхармония е в символична стачка, след като не е постигната договореност с директора за увеличение на заплатите. Понастоящем основната заплата на висококвалифициран специалист – музикант в художествено-творческите състави на филхармонията е 75% от средната за страната и едва 55% от средната за София. Изнасят около 16 концерта месечно – различни, не повторяеми.
Мигновено се появиха статии, в които се твърди, че хората работели едва 4,5 часа на ден. Но те имат и самоподготовка по 3 часа, а често по много повече. И това е записано в браншовия колективен трудов договор „Музикално-сценични изкуства“, подписан последно през 2022 г., вкл. от страна на тогавашния министър на културата Атанас Атанасов. А самоподготовката е записана, защото е нужна, не защото е кръшкане от работа, както го представят удобни медии.
Културата и изкуството са неглижирани на всички нива от дълги години. Културните центрове в столицата, читалищата са другите институции, които страдат от недофинансиране. Затова музикантите стачкуват. Засега символично, скоро и ефективно.
Утре в 7:00 ч. по БНТ председателят на синдикат „Театър, музика и танц“ към федерация „Култура“ на КТ „Подкрепа“ г-жа Нина Кръстева ще разкаже повече за трудностите на специалистите във филхармонията.
Да, няма да бъде блокирано движението и заводите няма да спрат. Но без просвета и култура, няма народ.