Актуално

Два пъти бях първолак 🙂

Днес по покана на директорката г-жа Латинка Ковачева гостувах на откриването на учебната година в родното ми училище 94 СУ „Димитър Страшимиров“.
Спомних си как в далечната 1985 година много исках да съм в първи клас, подготвена с панделки и букет в училищния двор, но ме върнаха, защото още не бях навършила седем години, децата бяха много, а паралелките – препълнени, включително допълнително изградените помещения към основната сграда на училището. Така изкарах една година в забавачката. На следващия 15 септември вече ме приеха. Тогава беше и първият път, в който се изправих пред много хора, за да рецитирам стихотворение.
На днешните първокласници пожелах не само да научават много нови неща тук, но и да създават приятелства за цял живот.
За много софийски деца кварталното училище продължава да бъде, освен всичко друго, и втори дом. Такъв е и стремежът на екипа на 94 СУ, начело с г-жа Ковачева. Заедно с кандидатите за районен кмет на „Слатина“ Иво Атанасов и за общински съветник Иван Пешев се уверихме колко много е направено от преподавателите, за да влизат децата с желание в клас. През лятото включително със собствен труд са ремонтирали класни стаи и помещения, за да стане училището уютно и да блести от чистота. А благодарение на проявена активност по програма „Еразъм“ 30 възпитаници на 94 СУ са участвали в обмен на знания в Севиля, Испания. Сред тях са и млади моделиери, чиито творби бяха изложени днес на входа на училището.
По време на тържеството имах възможност да подчертая, че не трябва да делим училищата на „елитни“ и „квартални“, така както няма „елитни“ и „неелитни“ деца. Училищата във всички квартали и в центъра трябва да бъдат на еднакво добро, високо ниво. Това е заложено в нашите приоритети, такава трябва да бъде политиката на Столична община.
На добър час на всички ученици и техните учители, на всички малки, големи и още по-големи деца!