Актуално

На пазар в Долни Богров

Тръгнахме на пазар в Долни Богров, но „напълнихме торбите“ с нерешени местни проблеми. Още от входа хората ни засипаха с тях.
Само на 15 км. от центъра на София и с над 1200 жители, Долни Богров изглежда благоустроено село, но само на пръв поглед. Наблизо няма детски лекар, няма аптека, няма дори банкомат. Няма и кой да вземе няколко прости решения за подобряване на обществения транспорт. Над 120-годишното училище е затворено още в първите вълни на „оптимизация“ и образователни „реформи“. Няма и организиран транспорт за децата до друго училище в район „Кремиковци“. Наред с рушащата се училищна сграда, може да се види кметството, чийто първи етаж е приватизиран. Каква по-добра илюстрация на 33-годишното дясно управление на Столична община!
В Долни Богров се развива и своеобразна образователна „миграция“ – местни хора се регистрират адресно в София, за да могат да запишат децата си в училище, а родители от града си правят адресни регистрации в селото, за да ползват богровската детска градина, което пък създава напрежение с местните хора.
„Никой не ни обръща внимание, никой не ни зачита като софиянци“, каза Мариета Николова, председател на местния комитет за почистване коритото на река Лесновска. Още един проблем, чието решаване се бави, въпреки че наскоро реката е припомнила за характера си и е върнала спомените за голямото наводнение от 2005 г.
С наглед дребни, но дълго нерешавани проблеми, ни запознаха и търговци от традиционния неделен пазар. Чести прекъсвания на тока застрашават част от земеделската продукция, а само една преместваема тоалетна обслужва хилядния човешки поток. Въпреки това фермерският пазар е жив и е пример за място, където трябва да се срещат града и селото с полза за всички.
В Долни Богров разговаряхме с хора, които пътуват стотици километри от всички краища на България, за да пласират продукцията си в София. Срещнахме и столичани, които през седмицата работят в софийски предприятия и дори в общинската сфера, а в неделя са зад сергията в търсене на допълнителни доходи. Богровският пазар е пъстър свят – отражение на живота, който живеем, и криво огледало за света на управляващите.
Така живеят хората в покрайнините на София. Ние не делим града на център и периферия, защото София е за всички!
Благодарим за организацията и посрещането на Цецка Кочкова, председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1927“ в с. Долни Богров!