Актуално

На среща в Народно читалище „Аура“

„Откъде започва Родината“ – спомняте ли си тази песен? За много деца Родината започва от кварталното читалище. Именно в него аз преодолях притесненията да говоря пред много хора, на което ме научи кръжокът по художествено слово.
Това си спомних днес на среща в Народно читалище „Аура“, организирана от Съюза на българските читалища. Заедно с председателя на БСП-София и кандидат за общински съветник Иван Таков проведохме един от най-вълнуващите разговори от началото на кампанията. Читалищни дейци споделиха потресаващи факти като например, че за миналата година Столична община не е отделила нито 1 лев за нови книги в тези средища на образованието и културата.
Столична община е вероятно единствената в страната, в чийто бюджет няма общинска субсидия за читалищата, въпреки че сградният фонд в голямата си част е общинска собственост. Много от тези сгради носят духа на стара София, но често възбуждат апетити за закриване и продажба. В едно от 175-те софийски читалища служителите са се отказали доброволно от начисляване на клас прослужено време върху заплатите им, за да съберат средства за ремонт, понеже и по този показател подкрепата от общината клони към нула. Беше даден интересен пример и с община Първомай, където функциите на отдел „Култура“ в общината изпълнява местното читалище.
Пълна подкрепа за народното читалище – тази уникална българска Институция!
Читалището е устояло във времена на чуждо владичество, то ще съхрани духа ни и в епохата на необуздана глобализация. В нашата платформа предвиждаме много важна функция на читалищата, които ще ни помогнат да пренесем културата в кварталите на града. Тръгнахме на избори с Манифест за демократичен град. А в областта на културата гръбнак на демокрацията е именно българското читалище, където всеки може да избира настоятелство и да бъде избиран в него.
Защото София е за всички!