Актуално

Подписано е коалиционно споразумение между партиите, издигнали кандидатурата ми за кмет на София

Тръгваме на избори обединени!
Дългоочакваното коалиционно споразумение между партиите, издигнали кандидатурата ми за кмет на София и за водач на листата за общински съветници, беше подписано в Деня на София. Това се случи в къщата-музей Димитър Благоев, известна и като литературен салон „Старинният файтон“.
Използвах символиката на мястото, за да припомня, че основателят на българската социалдемокрация Димитър Благоев-Дядото, заедно с Георги Кирков, са първите в историята общински съветници от левицата в София, избрани през 1911 година. В своята програма те поставят ключови проблеми за работещите хора като:
  • минимална работна надница в общинските предприятия и служби;
  • създаване на общинско здравеопазване;
  • прогресивно данъчно облагане на общинско ниво;
  • хигиенизиране и благоустрояване на работническите и крайните квартали.
Три години по-късно активно подкрепят избухналата стачка срещу – забележете!, концесионера на градския транспорт – анонимното белгийско дружество „Електрически трамваи за София“. Ватманите се борят за преминаване от 9 на 8-часов работен ден, минимална надница от 5 лева, 36 часа задължителна непрекъсната почивка седмично, връщане на уволнените техни колеги на работа и пр.
Нищо ново под слънцето. Днес в редица сфери заварваме същите проблеми, каквито са били и преди повече от 100 години. Залавяме се с тяхното решаване. Неслучайно настоявах в коалиционната листа да има квота за синдикалисти, представители на работещите хора.
Благодаря на всяка една от 16-те формации, застанали зад моята кандидатура. Ценя всяка подкрепа за изпълнение на целите, които сме си поставили.
Оттук нататък е много важно да разширяваме още повече коалицията с партии, граждански движения, но и най-вече с много съмишленици сред политически непредставените хора. Както и друг път съм казвала, истинското конституционно мнозинство не само в София, но и в цялата страна, е това на работещите хора – въпросът е те да осъзнаят своя интерес. И както се пее в една легендарна песен: Обединеният народ е непобедим!