Актуално

Интервю пред bTV: Не по-малко разрушителна от пороите е и пазарната стихия

Тема на деня са пороите и последствията от тях. В същото студио само преди няколко месеца силно критикувах държавния бюджет именно заради орязването на капиталовите разходи. Тогава също имаше наводнения и предупредих, че когато не се правят необходимите ремонти и не се изгражда нужната инфраструктура, всеки по-обилен дъжд ще носи огромни щети, а може и човешки жертви. Същото посочих и сега – ако продължаваме да пестим държавни разходи за ключови дейности, каквато е превенцията на наводнения, ще продължаваме да виждаме картини като днешната ту в един, ту в друг край на България.
Не по-малко разрушителна от пороите е и пазарната стихия. Един от нейните символи е и София, която вече 33 години се управлява от властта на парите! В разговора стана дума за някои нови „елитни“ квартали, в които липсват нормални улици и канализация. Те са символ на провала на Столична община и на отсъствието на градоустройствена политика.
Пети ремонт на улица „Шишман“ не ни е нужен. Не ни е нужен и софийски Слънчев бряг. Нужна ни е канализация, нужно е благоустройство, нужна е както инженерна, така и социална инфраструктура, каквито отсъстват в цели квартали. Радвам се, че и водещата Цветанка Ризова се съгласи, че алчността е непростима и в крайна сметка самоунищожителна.