Актуално

Защо София няма развита крайградска железница?

Замисляли ли сте се защо София вероятно е единствената европейска столица, в която няма развита крайградска железница? Въпреки наличието на достатъчно железни пътища във всички посоки. Как пък навсякъде може, а у нас – не?
Нямам друго обяснение освен, че и тук са намесени частни интереси, които задушават обществения. А добре функциониращият крайградски ж.п. транспорт е едно от решенията, които биха ни помогнали да намалим софийските задръствания.
Това споделих на вчерашната ми среща с гражданите на гр. Нови Искър. Жителите на района поставиха пред мен и други наболели проблеми: за подготвения, но отклонен проект за канализация, за нуждата от пренасочване на транзитния трафик от града чрез изграждане на околовръстен път, както и за липсващите пътни връзки със Северната тангента.
С енергия за промяна ни посрещнаха и в с. Световрачене. Там заедно с кандидата за кмет на район „Нови Искър“ Милко Панов, кандидата за общински съветник Диана Тонова и кандидата за кмет на селото Петър Гургулеев разговаряхме с десетки жители, включително дошли от съседни села.
За нас крайградските райони не са местата, където ще замитаме проблемите на София под килима. Нови Искър е северната врата на София и заслужава да изглежда като такава.
Специално за мен районът е вход към любимо място – Искърското дефиле, което се надявам да превърнем отново в любима дестинация за излети на софиянци.
София е за всички!