Актуално

Интервю пред Нова: Аз мога да дебатирам и с Терзиев, и с Хекимян. Те не могат с мен

При всекидневните ми срещи с хората на София навсякъде се сблъскваме с един и същи проблем – терените, които могат да се използват за изграждане на жизнено необходимата обществена и социална инфраструктура, са преминали в частни ръце.
В продължение на три десетилетия Столична община е функционирала като агенция за продажба на недвижими имоти. Общината е превърната в пазар. Единственото място, върху което може да се построи паркинг за посетителите на пазара в „Младост 1“, е реституирано. В Зона Б-19 е приватизирана част от улица, така че линейки и пожарна не могат да стигнат до голям жилищен блок. Частни улици са изникнали в кв. „Кръстова вада“. Дори наказателни паркинги на Центъра за градска мобилност са върху частни имоти и общината плаща наем за ползването им. Примерите са безкрай, но върхът на абсурдите е, че е приватизиран и теренът, върху който се разполага традиционния неделен битпазар. Ето как пазарът е изял дори самия пазар.
Ако искаме нормална инфраструктура, голяма част от тези имоти трябва да се върнат в общински ръце, а за отчуждаване им са необходими поне 1,5 млрд. лева. Моралната отговорност носят десните партии, които от 30 г. управляват Столична община, а всички ние като данъкоплатци ще плащаме скъпо и прескъпо за техните грехове.
Общината не е пазар, градът е на хората – София е за всички!