Актуално

Интервю пред Би Ти Ви: Думата община произлиза от общност

Разговорите с партийните лидери приключиха преди да обявя кандидатурата си за кмет на София. Оттам нататък аз разговарям за подкрепа само с гражданите на София. Чух, че г-н Борисов е казал, че съм по-добрият кандидат. Няма как този път да не се съглася с него.
Не аз съм в сглобка с ГЕРБ, а „Продължаваме промяната“ и Демократична България. В момента ние разглобяваме тази сглобка. Вотът от първия тур показа, че значителна част от избирателите както на ГЕРБ, така и на ППДБ не я приемат. За балотажа очаквам още по-голяма подкрепа от тях. Включително от онези млади и образовани софиянци, които за пореден път гласуваха компромисно за ППДБ, въпреки неадекватността на техните лидери да предложат смислена алтернатива.
Това, което им предлагам, е представата за един демократичен град. Но демокрацията не е само в това да можем да избираме и точно с каква технология да избираме. Демокрацията е да има политически идеи, между които да избираме.
Демокрацията е и в разпределението на бюджета – хората от районите да имат глас за какво да се изразходват средствата. Демокрацията е включително в плурализма на собствеността – общинските фирми да бъдат равнопоставени на частните. И градът да има добър стопанин, а не търгаш.
Защото както и друг път съм казвала, самата дума община произлиза от общност. И защото София е за всички!