Хората
преди печалбите!

Ваня Григорова
Хората
преди печалбите!
Ваня Григорова
Независим кандидат за член на Европейския парламент
Хората
преди печалбите!
Ваня Григорова
Независим кандидат за член на Европейския парламент

Позиции

За солидарна София в справедлива България
През последните 30 години развитието на България се извършваше без идея за социална отговорност и общо благо. А общините са местата, където отсъствието на общност се усеща най-болезнено. Дълбоките проблеми на най-богатата ни община не са нищо друго, освен остър израз на това положение.

Новини и събития

Благодаря за подкрепата!
Благодаря на всички, гласували на 26 май за мен! 9320 гласа (и 219 недействителни). Не са много, не са и малко като се има предвид, че започнахме от нула, без големи структури и спонсори зад гърба си, разчитахме изцяло на ваши дарения и доброволен труд.

Отново ще кажа, че макар да бях независим кандидат, не бях сама в тази кампания. Основната й цел беше да поставяме в центъра на политическия разговор теми, по които всички избягват да говорят, а някои от тях не са повдигани от 30 години.

Искахме да срещаме и да събираме съмишленици. Да печелим хора, а не гласове. До голяма степен успяхме. Това е процес, който вече не може да бъде спрян.

Това не са нито последните избори, нито изборите са единствения начин за политическа мобилизация. Тепърва ни предстоят много битки в защита на интересите на работещите българи, както и на всички, които смятат, че икономическата система не работи за тях. Именно заради това влязохме в тази кампания.

В предаването "Преди всички" на БНР за първи път разказах публично, че имах предложение да се включа в листата на формация, което щеше да ми даде възможност в момента да си оправям багажа за Брюксел. Отказах и избрах съвсем различен път, за да остана честна към себе си, принципите си и не на последно място - към хората, които стоят до мен. За нас настоящите видими политически формации отдавна са доказали, че не могат да бъдат изразител на нашия глас. Отказах да бъда тяхната брошка, само за да се уредя за пет години. Избрах много по-сложен, трънлив и дълъг път и стоя зад решението си.

Цялото интервю за Силвия Великова можете да чуете тук:
Гласувах, за да дадем началото на нещо ново и истинско
Гласувах, за да дам шанс на огромното мнозинство непредставени "обикновени" български и европейски граждани най-после да говорят смело от свое име.

Гласувах, за да кажем на онези, взелите се за "необикновени", че отдавна не управляват от наше име. Гласувах, за да дадем началото на дълга битка и да заявим ясно, че ни има и че сме готови да им объркаме сметките.

Това е само началото!
Над 10 000 изминати километри, десетки срещи в над 20 града, хиляди хора, човешки съдби. Благодаря на всички, които направиха възможно това. Няма да ги изброявам поименно, защото не съм ги питала лично и защото неволно ще пропусна някои от тях. Благодаря ви, хора!

Може да съм независим кандидат, но не бях сама в тази кампания. Тя стана възможна с доброволния труд и нечовешкото натоварване на десетки съмишленици, благодарение на самоорганизация по места и беше финансирана единствено и само от даренията на други десетки хора чрез сметката, която обявихме в началото.

Благодаря ви! Каквото и да се случи в деня на изборите, за нас това е само началото!

Олигарсите и едрият бизнес ни внушават, че изборите нямат смисъл, освен ако не гласуваме за техния политически персонал от всички цветове. Те не смятат, че сме достатъчно силни да излъчим свои представители.

Грешни са им сметките! Просто трябва да гласуваме – както ние искаме, не както те ни внушават.

Те подкупват – Ние работим.
Те са богати – Ние сме много.
Те имат медии – Ние имаме глас.

Да поставим хората преди печалбите с бюлетина №4!
Това е само началото!
В последния ден от кампанията участвах в импровизиран дебат на открито по покана на г-жа Десислава Иванчева, към която изпитвам искрено съчувствие, заради бруталните репресии, на които беше подложена. Пожелавам й да се пребори за справедливо правосъдие.

По отношение на политическите си позиции обаче с нея имаме някои различия.

Темите:
Пакет "Мобилност" - в интерес на шофьорите или на техните работодатели? "За" и "против" санкциите срещу Русия. Интересите на едрите зърнопроизводители или на дребните земеделски стопани са "национален интерес"? Ще останем ли без електричество?

Целия дебат може да видите тук (започва след 15-а минута):
Във Велико Търново научих, че макар и през задния вход – все още незаконно, така наречените „нулеви трудови договори" вече навлизат и в България. Засега ги прилага чуждестранна търговска верига. Случва се работниците да пътуват с часове до местоработата си, за да научат, че днес няма работа, съответно и надница за тях.

Засега успяваме да спрем законното навлизане на нулевите трудови договори у нас. Това е най-големият социален бич на днешна Европа, с който бизнесът в редица страни обвързва работника да бъде постоянно на разположение на съответната компания, но без гаранция че за него в същия ден ще има работа и съответно доходи.

Ако бъда избрана за член на Европейския парламент, борбата за забрана на тези нулеви трудови договори в ЕС ще бъде абсолютен приоритет за мен, включително през Европейския стълб за социалните права.

На срещата във Велико Търново получих подкрепа и от предприемачи, които считат, че моите предложения са от полза за едно по-балансирано развитие на нашето общество.
Заедно спасихме класа за прослужено време, който има значителен принос към заплатите на работещите. Предотвратихме и опитите за повишаване на максималния извънреден труд, тъй като имаше опасност той да скочи по закон от 150 на 300 часа годишно. Спряхме и натиска да се намали броя на неработните празнични дни. Неотдавна попитах един от лобистите на тази идея – от Съединението ли искат да се откажем или от Независимостта?

Сам човек обаче не може да постигне нищо, ако не усеща зад себе си организираната сила на работещите хора. Колегите синдикалисти - сред които и много учители, от град Елин Пелин, отлично знаят това. За мен беше чест да гостувам на това ядро от борбени жени, начело с енергичната Росица Маринова, която има зад гърба си и много битки срещу експлоатацията в шивашките цехове.

Заедно ни очакват още много общи каузи. Пожелахме си да бъдем още по-активни и още по-силни, за да водим успешни борби не само за отстояване на съществуващи завоевания, но и към настъпление за още повече социални права, гарантиращи достоен живот.
Това, за което не спираме да настояваме почти всекидневно и не само в предизборната кампанията, вече се случва. За съжаление, не и в България.

Новината, че в Гърция намаляват почти двойно Данък добавена стойност (ДДС) за основни хранителни продукти и за електроенергията, а в Румъния за традиционни храни, беше стигнала до работниците от София, с които се срещнах.

Това беше и основна тема на нашия разговор. България е единствената страна в целия Европейски съюз, която не използва данъчната политика, за да облекчава най-ниските доходи. У нас хлябът и млякото се облагат със същия процент ДДС, който се начислява върху джиповете и яхтите. Само в България се налага данък от 10% и върху минималната заплата, тъй като беше премахнат необлагаемия минимум.

Хората са гневни и все повече започват да разбират как данъчната ни политика, с която правителството на България се гордее и рекламира, наказва тях, а поощрява икономическата върхушка и нейния политически елит.
В Хасково се опитах да убедя хората, че има смисъл да се гласува.

Именно разочарованието от всички партии, които са били във властта или около нея в последните 30 години, е водещо сред обикновените работещи хора и пенсионери, които срещам в кампанията.

Те трудно се доверяват, защото натрупаните неизпълнени обещания през годините са достигнали до критична точка. Омръзнало им е от популизма и не се заблуждават, че с добре звучащи фрази животът им мигновено ще се подобри.

Искат реални, конкретни решения на най-големите си проблеми - ниските доходи, емиграцията на техните близки, недостъпното здравеопазване, несигурната работа, усещането за социална несправедливост.

Радвам се, че в рамките на краткия ни разговор с много от тях достигнахме до извода, че има решения извън сферата на популизма, които могат да бъдат приложени буквално веднага и да се отразят положително на мнозинството от хората в България.
С членове на тракийското дружество „Екзарх Антим Първи"-Бургас на път за странджанския фолклорен събор „Божура" край град Средец си говорихме защо си тръгват децата им от България.

Хората отлично разбират, че сивата икономика краде от достойните старини на всички. И че по-високи пенсии ще има, когато влизат повече пари в осигурителната система, когато намалеят работещите бедни, когато изчезнат пликовете под масата и хората бъдат осигурявани на реалните им заплати и когато приносът на получаващите най-високи доходи към осигурителната и данъчната система стане по-голям.

Като истински патриоти тракийските българи са хора с изострено чувство за социална справедливост, това е заложено в основите на тяхната организация още от нейните основатели.
В това обширно интервю за "Барикада" споделям защо се включих в тази битка, какви са целите ми, как протича кампанията и какво споделят хората, с които се виждам. Отговарям на още много въпроси, сред които този дали "ще загубите гласа си", ако гласувате с бюлетина №4.
В България над половината работещи изкарват чисто под минималната заплата за страната, а 80% от всички работещи изкарват до 500 евро. 30% от хората или малко над 2,1 милиона души, живеят в тежки материални лишения. Всеки четвърти човек или над милион и половина живеят в бедност.

На фона на тези и много други катастрофални данни, 912 са личните сметки с над 1 милион лева. В тях са събрани около два милиарда и половина лева. Кой знае още колко са в чужди банки и офшорни зони. Там е и спестеното от нашите заплати. Същевременно, нощният труд продължава да се плаща по 25 стотинки.

В цяла Европа и най-вече у нас решението е едно: Хората преди печалбите!

Гласувайте с бюлетина №4!
Сегашното състояние на Евросъюза е резултат от дългогодишното приоритизиране на интересите на икономическите елити, на което трябва да се сложи край, заяви кандидатката, според която е време обикновените хора да търсят истинско представителство в институциите.