Кратка биография

Ваня Григорова е на 40 години, икономист. Започнала е трудовия си живот като чистачка в училище и работник във верига за бързо хранене. Била е изследовател в агенция за онлайн проучвания, пазарен експерт в телеком и администратор в неправителствена организация. От 2015 г. е икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. Завършила е УНСС, в момента е докторант в същия университет в катедра „Човешки ресурси и социална защита“.

В последните години е една от най-активните обществени личности, които защитават правата на работниците както в работни групи, комисии, Националния съвет за тристранно сътрудничество, така и в медийното пространство. Тя е и представител на синдиката в срещите с представители на Европейската комисия, в които защитава каузата за ускорено увеличаване на минималната работна заплата и създаване на условия за увеличаване на останалите доходи.

Автор и съавтор на редица доклади и изследвания със социално-икономическа насоченост, сред които: „Договорите за свободна търговия – инструментът на силните в глобалната икономика“ (2015); „Международните финансови институции и българският експеримент“ (2015); „На прицел – общественото водоснабдяване“ (2015); „Бедни срещу бедни. Употреба и злоупотреба с мита за „щедрото“ социално подпомагане“ (2016, PDF 473 KB); „Голямото значение на малкия „клас“ прослужено време“ (2017); „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“ (2017); „Плосък данък или демокрация?“ (2018) и др.

Председател е на Сдружение „Солидарна България“. Национален координатор за България на Европейската гражданска инициатива срещу трансатлантическите търговски споразумения – TTIP и CETA, които подчиняват хората и държавите на корпоративните интереси. Участник в протестите срещу добива на шистов газ в България, бетонирането на Черноморието и посегателствата срещу Природен парк „Пирин“, както и срещу навлизането на ГМО в българското земеделие.

Активен защитник на хората с увреждания в Националния съвет за хората с увреждания и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, борец срещу т.нар. „реформа на медицинската експертиза“, която лиши десетки хиляди хора от подпомагане или намали размера му.

Ваня Григорова е едно от лицата на националната гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство!“, която събра над 30 хил. подписа за данъчни реформи - въвеждане на необлагаем минимум върху първите спечелени от всеки работещ 560 лева и въвеждане на намалени ставки на ДДС за храни, стоки от първа необходимост, лекарства, учебници, книги.